Credit : Mama Tomei |
Siapalah yang agak-agak tak kenal dengan kuih ni, sila angkat tangan.... bagus nampaknya semua kenal and for sure semua orang pernah rasa kuih ni. Kuih Lopes is one of my favorite kuih in bulan Ramadhan, sebab kuih ni manis and lembut. Nak resipi kuih ni tak, actually saya tak pernah buat kuih ni pun, just to share with all by blog reader macam mana nak buat kuih lopez ni.
Bahan-bahan
2 cawan beras pulut, 2 cawan santan cair, 1/2 cawan air pandan (dikisar), 1 st air kapur, 1/2 st garam, beberapak titik pewarna hijau, kelapa parut (gaul denga sedikit garam), air gula (3 ketul gula melaka, 5 sb gula, 3 cawan air)
Cara-cara
Cuci beras pulut, rendam beras pulut dgn air selama 3 jam, masukkan juga pewarna dan air kapur. Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air kemudian tapiskan airnya, kemudian toskan dan masukkan ke dlm loyang. Kukus selama 20 minit. Lepas itu masukkan santan bersama air pandan kukus selama 30 minit. Alas bekas dengan daun pisang, dan ambil pulut tekan padat-padat dgn plastik or daun pisang. Biarkan sejuk kemudian potong ikut bentuk yg suka.
Utk air gula, masukkan kesemua bahan ke dlm periuk, bila mendidih kecilkan api dan masak sehingga likat. Biarkan sejuk seketika, kemudian boleh di hidang bersama pulut, jadilah kuih lopes.
SELAMAT MENCUBA, SENANAG JER
0 comments:
Post a Comment