18 January 2013

Prosedur Pernikahan di Masjid Tunku Mizan Zainal Abidin (Masjid Besi) Putrajaya



Langkah pertama perlu selesaikan borang pernikahan pihak lelaki (Borang 2A), yang ini sekejap dalam 2-3 hari dah boleh dapat bukan perempuan yang uruskan tetapi your future husband. Then proceed dengan permohonan nikah perempuan, borang boleh diperolehi di Pejabat Agama Islam Daerah (PAID) masing-masing. Di sini saya explain for Selangor because saya dari Selangor.

Permulaan perlu tetapkan tempat pernikahan, samada di rumah atau masjid atau dewan atau hotel. Saya pilih masjid, then masjid pilihan saya luar daerah Selangor so ada additional process. After complete all form, untuk Selangor Borang 2C & 2D tapi sekarang permohonan dari Selangor boleh isi online di sini. Sangat mudah dan cepat. After isi lengkap semua then print borang yang lengkap beserta dengan dokument sokongan, bawa semua beserta borang pernikahan lelaki untuk dapat pengesahan Penolong Pendaftar Nikah (PPN) Qariah kawasan tempat tinggal anda. Yang ini pastikan kawasan qariah betul ye! If x sure sape PPN kawasan boleh semak dengan PAID.

Borang beserta dokument sokongan yang telah disahkan oleh PPN Qariah hantar ke Pejabat Agama Islam Daerah, then tunggu surat kebenaran kalau bertuah dapat hari yang sama atau sehari selepas selalunya. Siapa yang bernikah di kawasan yang sama prosedur sampai tahap ni surat kebenaran nikah dikembalikan semula kepada PPN Qariah sebab dia yang akan jadi tok kadi (jurunikah).

Untuk urusan saya belum selesai sebab bernikah di luar kawasan, macam saya tinggal di hulu Langat tapi ingin bernikah di Putrajaya so after ke PAID Hulu Langat borang serta dokument perlu di hantar ke JAWI Putrajaya, if tahu nama jurunikah better isi terus if x tahu biarkan kosong, so nanti senang staff JAWI akan call terus jurunikah yang dipilihan untuk collect borang nikah untuk pengesahan dan seterusnya. Then tunggu 2-3 hari jurunikah akan call calon suami/wali anda untuk inform borang nikah sudah diterima, this time dah boleh tarik nafas lega sebab dah selesai just datang pada hari nikah di masjid.

As you all know saya bernikah di Masjid Besi, Putrajaya, so bayaran RM100 dikenakan untuk all facilities pada hari nikah termasuk karpet, kipas, bantal, meja, microphone, termasuk upah pekerja tapi not include upah saksi dan jurunikah. Bayaran ini perlu di buat sebelum hari nikah, sebaiknya after jurunikah call, terus ke Masjid Besi then isi borang buat bayaran terus dan dapatkan surat kebenaran bernikah di Masjid Besi, then simpan baik-baik in case pihak masjid ada kesilapan or terlupa. Mintak dijauhkan lah, so surat tu as bukti.

Jamuan nikah, boleh dibuat di masjid, catering boleh pilih mana-mana catering pun, tapi prosedur di masjid Besi makan hanya bersila sahaja no meja-meja yang proper yang siap skirting sume bagai. Kalau nak boleh tapi sewa dewan dalam masjid, yang itu sila tanya pihak masjid untuk details. So saya just pilih Pazi Caterer yang sedia ada di masjid so senang untuk berurusan. Sedap pun sedap gak, memang recomended hire Pazi caterer.

Harap dapat membantu untuk bakal pengantin yang ingin bernikah di Masjid Besi, rasa semua dah cerita, kalau ada pertanyaan comment yeh kat post ni. Sekian, jumpa di post berikutnya.


3 comments:

Nafi Nuppy said...

Pazi catering pakejnye mcmmana yer ? Per pax ? Tq

Fatin Nadhirah said...

ad mcm2 pakej n bole mix and match menu, pasal pakej kene jmp sendiri owner pazi ni kt kedai

Anonymous said...

Salam.sy brcadang untuk nikah di masjid besi juga..2 nov ni.kira luar kwsn sbb sy duduk desa pandan.nak tanya, perlu ambil borang lain pula ke kalu nak akad kat situ..brpa lama proses sbb wktu dh dekat sgt.sy bimbang xdpt tempah tarikh

Post a Comment

Powered by Blogger.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Mama Journey By Fatin Nadhirah, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena