24 September 2013

Makanan Selamat Untuk Ibu Hamil

Assalamualaikum W.B.T. 

Bagi ibu hamil persoalan tentang makanan harian yang boleh atau tidak diambil sering kali menjadi perhatian mereka. Ia juga selalu menjadi perdebatan di kalangan ibu hamil. Jesteru bagi merungkai lagi jawapan kepada persoalan ini, beberapa perkara yang berkaitan dengan pemakanan ibu hamil akan cuba dirungkai.


Selamatkah ibu hamil mengambil daging segar yang diberikan suntikan antibiotik?

Jawapan:

Jumlah antibiotik daripada daging yang melalui janin amat sedikit jumlahnya. Disarankan ibu hamil agar mengambil daging organik untuk mengelakkannya. Ini kerana, mengambil daging yang disuntik dengan antibiotik dikhuatiri dapat menyumbangkan bakteria yang kalis antibiotik.

Berdasarkan kajian yang dijalankan menunjukkan merawat haiwan dengan antibiotik boleh menyebabkan perkembangan bakteria yang kalis antibiotik. Namum tiada kajian yang boleh dikaitkan secara spesifik mengenai masalah ini dengan komplikasi wanita hamil.


Selamatkah menggunakan ketuhar gelombang mikro untuk memasak sewaktu hamil?

Jawapan:

Tiada kajian kukuh yang dapat menyokong perkaitan penggunaan ketuhar gelombang mikro dengan waita hamil. Memanaskan makanan di dalam ketuhar jenis ini tidak mendedahkan ibu hamil dengan apa-apa jenis radiasi.

Apatah lagi, penghasilan ketuhar gelombang mikro ketika ini semakin baik. Jarang sekali hendak dilihat kesan kebocoran radiasi yang berlaku. Ia berbeza bagi ketuhar mikro gelombang yang telah rosak dan telah lama. Ia mungkin mengalami kebocoran radiasi.

Cara memastikan ketuhar gelombang mikro anda masih selamat digunakan atau sebaliknya. Cuba ambil sehelai kertas dan letakkan di tengah pintu dan tutup kembali pintu ketuhar gelombang mikro. Cuba tarik kertas tadi, sekiranya ia mudah ditarik bermakna penebat pintu ketuhar mikro gelombang anda bermasalah. Selagi penebat itu belum diganti, jangan gunakan ketuhar itu.

Sungguhpun penebat pintu ketuhar anda masih elok, elakkan berdiri berdekatan dengannya. Namum, belum ada kajian terperinci yang dijalankan untuk mengaitkan adakah terdedah dengan gelombang mikro memberi kemudaratan kepada janin dalam kandungan.


Selamatkah mengambil coklat yang berlebihan sewaktu hamil?

Jawapan :

Sebenarnya, coklat juga mengandungi kafein. Namum tiada bukti yang dapat menyatakan pengambilan kafein yang sederhana memberi kemudaratan kepada wanita hamil. Terdapat juga bukti yang menyatakan coklat berkesan terhadap neurotransmitter di dalam otak anda yang mana ia memberi persaan selesa.

Namun, istilah banyak itu juga perlu diperjelaskan. Sebenarnya selamat untuk mengambil coklat ketika hamil. Tetapi pasti anda tidak mahu mengambilnya secara berlebihan. Ini kerana, ia boleh membuang kebaikan makanan yang berkhasiat yang lain malah ia membekalkan kalori tambahan dalam tubuh. Keadaan ini membuatkan berat badan anda bertambah. Sebab lain adalah di dalam coklat mengandungi kafein. Secara umumnya, ibu hamil perlu mengambil sekurang-kurangnya bawah 200mg kafein setiap kali.


Selamatkah mengambil makanan pedas sewaktu hamil?

Jawapan :


Selamat sebenarnya mengambil makanan pedas sewaktu hamil. Namum, ia bergantung kepada kehendak anda sendiri. Makanan yang terlalu pedas boleh membuatkan anda berasa tidak selesa terutama di akhir-akhir trimester kehamilan.

Ia boleh mengundang masalah pedih ulu hati di kalangan wanita yang mengalami masalah pedih ulu hati di awal kehamilan mereka. Makanan pedas juga sebenarnya selamat untuk bayi anda. Namum, bagi yang kurang biasa ia boleh menyebabkan anda kurang selesa. Makanan yang pedas ini juga boleh menjadi pemangkin kepada masalah pedih ulu hati yang dialami oleh ibu hamil.0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Little Rafa, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena